Vanaf het eerste moment dat ik met een freelance trouwambtenaar werkte, in plaats van met iemand van de gemeente, wist ik: wát een meerwaarde heeft dat! En dus speelde ik al een tijd met het idee om daar eens een blog aan te wijden. Nou kan ik zelf daar wat over vertellen maar hoe leuk is het om gewoon drie van de leukste trouwambtenaren van Nederland zelf aan het woord te laten? En dus interviewde ik hen. Dit wordt dus een anders dan anders blog, met meer tekst en iets minder plaatjes. En hopelijk eentje die jullie als bruidspaar inspireert!

Freelance of via de gemeente?

Eerst even wat uitleg over hoe het in Nederland allemaal werkt. In de meeste gevallen krijg je, als je gaat trouwen, vanuit de gemeente een ambtenaar toegewezen, inbegrepen in het ‘pakket’. Je kunt vanaf een website met wat korte informatie nog wel je voorkeur opgeven maar het is niet gegarandeerd dat je die persoon ook krijgt. Bovendien is het maar afwachten wie het is en of het daarmee klikt.

Wat veel stellen niet weten is dat je ook kunt kiezen voor een freelance trouwambtenaar. Dat is iemand die je zelf uitkiest op basis van een uitgebreid en persoonlijk kennismakingsgesprek. Die kan jullie dan nog steeds officieel en voor de wet trouwen op de door jullie uitgekozen locatie en dag. Maar je kunt er ook voor kiezen – om de kosten wat te drukken – om het officiële deel gratis op maandagochtend te doen met alleen je getuigen en op de dag zelf ceremonieel te trouwen. Of zoals Floor Kik van Floor Trouwt Met Liefde het noemt: ‘de emotionele verbintenis, het ja zeggen met heel je hart, op die dag te delen met je familie en vrienden’. En dat gaat zo professioneel dat zelfs ik als fotograaf vaak niet eens merk dat het geen wettelijk huwelijk is dat in zo’n ceremonieel huwelijk wordt gesloten. Wél een heel oprecht huwelijk!

Tijdsbesteding

Alle drie de ambtenaren die ik interviewde geven aan dat het verschil met een huwelijk dat zij als gemeenteambtenaar sluiten vooral zit in de tijd die ze eraan kunnen besteden. Joanne Littooij (Joanne trouwt!) geeft aan dat ze in het ene geval alleen contact heeft met het bruidspaar zelf terwijl ze als zelfstandig ambtenaar ook uitgebreid contact heeft met alle naasten van het bruidspaar. Vooral ouders en getuigen vertellen vaak erg leuke en bruikbare dingen die het bruidspaar zelf niet verteld heeft.

En Floor vult aan: “Het is vaak ook relaxter. Omdat je niet in het gemeentehuis trouwt komt er geen bruidspaar na. Ik kan als zelfstandig ambtenaar ook zorgen dat ik geen afspraken kort na elkaar plan. Er hoeft dus niet gehaast te worden”.

freelance trouwambtenaar
(Foto’s hierboven: Joanne Littooij van Joanne Trouwt!)

Veel meer voorbereiding

Marian van Ooijen (Mooijenbelofte) vertelt over haar voorbereiding: “Het aanstaand bruidspaar zit in mijn hoofd en in mijn hart door gesprekken met hen en met hun naasten, zoals ouders en getuigen. Ik luister naar beiden en zo krijgt het verhaal vorm. Over wie de geliefden zijn en wat hen verbindt’. Als fotograaf herken ik dat absoluut. Een gemeenteambtenaar wil zich nog wel eens verliezen in verhalen over de geschiedenis van de trouwlocatie. Of wie er allemaal op deze dag jarig zijn of wie er nog meer in deze zaal zijn getrouwd.

Maar de zelfstandig trouwambtenaar vertelt het verhaal van de liefde van het bruidspaar. Daarnaast benoemt ze ook – zeker niet onbelangrijk – hun band met de mensen om hen heen. Zoals Floor ook zegt: “Er gebeurt vaak veel meer in zo’n ceremonie dan alleen de huwelijksverbintenis. Wanneer spreek je nou uit wat de band is met je broer en waarom je hem zo graag als getuige wilde? Dat levert vaak zoveel moois op!”.

De toon van de dag

Mijn ervaring als fotograaf is dat een dergelijke persoonlijke en warme ceremonie volledig de toon kan zetten voor de sfeer op de rest van de dag. Een gezelschap dat samen heeft genoten van een speech (in plaats van drie keer op je horloge te kijken of je al bijna aan de champagne kunt terwijl je stiekem een gaapje onderdrukt…). Een gezelschap dat heeft meegehuild om de liefdevolle quotes van een vader. Dat heeft gebulderd van het lachen om een plotseling verklapt maar oh zo grappig jeugdgeheim van broer naar bruid. En dat daarna donderend heeft geapplaudisseerd terwijl het bruidspaar maar blééf zoenen (wie het het langste volhoudt). Bij zo’n gezelschap is de rest van de dag een heerlijke vibe en energie die echt de hele dag voelbaar blijft. En dat zie je absoluut terug in de foto’s.

freelance trouwambtenaar
(Foto’s hierboven: Floor Kik van Floor trouwt met Liefde)

Omdat de voorbereiding zo intens is, is de ambtenaar ook echt betrokken. Marian: “Ik sta soms echt met kippenvel, en moet ook wel eens moeite doen mijn tranen weg te slikken. Zoals die keer dat de bruidegom zijn bruid naar binnen zong. Na het ja-woord stonden de leden van het koor waarin hij zong een voor een op, zetten een lied in en legden een voor een hun arm op de schouder van een genodigde en wezen met de andere naar het bruidspaar. Een intens gevoel van verbondenheid, zo prachtig!”.

Heel betrokken

Vanwege die betrokkenheid voelt de ambtenaar ook eerder aan waar wellicht spannende of moeilijke situaties zouden kunnen ontstaan. Zelf fotografeerde ik een keer een ceremonie waar de ouders van de bruid elkaar na een scheiding al jaren niet hadden gezien. De moeder van de bruid wilde graag iets zeggen tijdens de ceremonie en dat was uiteraard een behoorlijk emotioneel moment, ook omdat zij de eerdere moeilijkheden in het gezin niet wegliet uit haar verhaal. Floor was toen de ambtenaar en had dit zo goed voorbereid en ving het tijdens de ceremonie zo mooi op dat het een prachtige herinnering werd voor het bruidspaar.

Hoe anders is dat bij een gemeenteambtenaar die er zo weinig tijd in kan steken dat soms zelfs de namen van het bruidspaar verkeerd worden uitgesproken? Marian: “Je laat bij een bruiloft vrijwel niets aan het toeval over. Locatie, jurk, bloemen, diner, over alles wordt zorgvuldig nagedacht. Dan wil je toch ook iets te kiezen hebben als het om degene gaat die je zal trouwen?”.

Praktische tips

Joanne geeft tot slot nog wat praktische tips. “Weet als bruidspaar dat er iets te kiezen valt, iets dat bij jullie past. En als er kleine kinderen bij de ceremonie aanwezig zullen zijn, denk er dan van tevoren goed over na hoe je hen zichzelf kunt laten zijn. Hoe kun je zorgen dat ze het naar hun zin hebben. Als afsluiting: we werken vaak met een hele weddingcrew samen, kennen de andere leveranciers, zoals fotograaf en locatie en dat geeft vaak echt extra’s aan de sfeer!”. En ik ben het daar als fotograaf volledig mee eens. Want zoals Floor ook zegt: “De ceremonie, daar draait het allemaal om, je bent bij elkaar om die verbintenis te vieren. Zou de ceremonie dan niet een van de hoogtepunten van je dag moeten zijn?”.

freelance trouwambtenaar
(Foto’s hierboven: Marian van Ooijen van Mooijenbelofte)

Zien jullie het na het lezen van deze blog ook zitten om niet zomaar met de eerste de beste gemeenteambtenaar in zee te gaan maar eens verder kijken? Ik kan elk van deze dames van harte aanbevelen! En mocht je nog op zoek zijn naar een bruidsfotograaf, dan kan ik mezelf uiteraard óók van harte aanbevelen. Bel, mail of app me! Willen jullie ook graag dat ik jullie bruiloft kom vastleggen?

Ik kom graag bij jullie op bezoek om alles over jullie plannen en wensen te horen!

Willen jullie weten wat er met jullie budget mogelijk is?

Er zijn allerlei mogelijkheden met de verschillende paketten, met diverse uitbreidingsopties.


Open chat
Heb je een vraag?