In de afgelopen twaalf jaar heb ik meer dan 350 bruiloften gefotografeerd. En al ben ik dan eigenlijk fotograaf, ik kan je inmiddels ook alles vertellen over de planning van je bruiloft! Ik voel me in een kennismakingsgesprek soms een halve wedding planner als er allerlei vragen boven komen drijven waar een bruidspaar nog niet over nagedacht heeft. Logisch ook: jullie trouwen maar één keer! Wie heeft er nou meer dan 350 bruiloften van begin tot eind gezien? Nou ik! Dus hou je vast: mijn tien beste tips voor de planning van je bruiloft. Hier komen ze!

plan je bruiloft

Tip 1: goede voorbereiding is het halve werk

Het is een enorm cliché maar er is een reden waarom een cliché is ontstaan: ze zijn meestal waar. Bruidsparen die van tevoren over alles hebben nagedacht, kunnen op de dag zelf meer ontspannen. Dat wil helemaal niet zeggen dat er geen dingen zijn opeens toch anders lopen. Maar voor iedere taak is iemand verantwoordelijk, er is nagedacht over logistiek (parkeren, wie rijdt met wie mee) en de gasten weten ook wat er gaat gebeuren.

Een goed draaiboek helpt daarbij enorm! En zet daar dan niet alleen de tijden in, maar maak ook een tabje met alle belangrijke adressen en telefoonnummers van leveranciers (hoe heet die man van de auto ook alweer?). Een tabje met wie wat mee moet nemen (is de enveloppendoos er wel?), een tabje met je gewenste groepsfoto’s en een tabje met alle gasten en hun eventuele dieetwensen kunnen ook handig zijn.

Tip 2: neem de tijd

Niets vervelender dan een gehaaste dag! Je kunt beter aan het einde van de fotoshoot ontdekken dat je nog wel even een extra plaspauze kunt houden, dan dat je die ene toffe fotolocatie niet meer haalt omdat de ceremonie al bijna begint. En bedenk ook dat je in je jurk (met een sleep waar je niet aan gewend bent) en torenhoge toffe hakken toch echt wat minder snel bent dan in je spijkerbroek op je sneakers. Probeer dat kleine sportautootje maar eens ongeschonden en elegant in te stappen.

Tip 3: trek niet te veel tijd uit voor jullie eerste ontmoeting

Ik zie soms in de planning staan dat bruid en bruidegom elkaar voor het eerst gaan zien en dat er daarna nog drie kwartier is uitgetrokken om een bakkie koffie te doen. Haha, vergeet het maar! Als je elkaar eindelijk hebt gezien wil je gewoon eindelijk beginnen aan je trouwdag! Dus op naar je fotoshoot of op naar je ceremonie. Natuurlijk is het fijn om even tijd te hebben om precies te bekijken wie waar gaat staan en om na de ontmoeting elkaar even uitgebreid te bewonderen en je tranen weg te poetsen. Maar daarna: op pad!

planning van je bruiloft

planning van je bruiloft

Tip 4: check je reistijd

Ik ben zelf groot fan van bruiloften waarbij alles op dezelfde locatie plaats vindt. Aankleden, ontmoeten, fotoshoot, ceremonie en diner en feest allemaal in hetzelfde kasteel bijvoorbeeld. Verplaatsingen kosten nu eenmaal tijd, zorgen soms voor verwarring (zeker voor gasten die niet uit de buurt komen!) en alle tijd dat je onderweg bent, kun je niet met je gasten doorbrengen.

Kies je toch voor verplaatsingen, check dan even hoe lang die precies duren op de dag en het tijdstip van jullie echte grote dag. En denk er daarbij ook aan dat een toffe old timer of een lange limousine over bepaalde stukken echt wat langer doen dan jij in je eigen auto.

planning van je bruiloft

plan je huwelijk

Tip 5: wanneer doe je de fotoshoot?

Deze vraag krijg ik vrijwel bij iedere kennismaking. De fotoshoot is heel belangrijk bij de planning van je bruiloft. Doe je de fotoshoot voor of na je ceremonie? Het kan natuurlijk allebei!

Ervoor

Er zijn een aantal voordelen aan het houden van de fotoshoot aan het begin van je trouwdag. Ten eerste zijn jullie outfits nog piekfijn in orde. Je komt immers net van de kapper en je hebt je kleding net nagelnieuw aangetrokken. Ten tweede kun je dan vanaf de ceremonie lekker de hele tijd bij je gasten blijven en hoef je nergens meer naar toe. Ik vind het soms best lastig om tijdens een gezellige borrel een bruidspaar uit hun leuke gesprekken te trekken omdat we foto’s moeten gaan maken. En ten derde kun je de tijd voor de shoot zo lang inplannen als jullie zelf willen: wil je langer? Dan begin je gewoon wat eerder!

planning van je bruiloft

Erna

De fotoshoot na de ceremonie heeft natuurlijk ook voordelen. Vaak heb je na de ceremonie een proostmoment. En zo’n glaasje alcohol kan er net voor zorgen dat je iets losser en minder gespannen bent om op de foto te gaan. Bovendien is de ergste spanning vaak wel verdwenen als het officiële gedeelte voorbij is. Een ander voordeel kan ook zijn dat sommige stellen zich na het ja-woord pas écht getrouwd voelen. Je hebt je ringen om en nu je écht man en vrouw bent, straal je pas echt.

Maar misschien wel de belangrijkste reden om de shoot na de ceremonie te doen is deze. Jullie willen elkaar pas IN de ceremonie voor het eerst ontmoeten, waarbij de bruid weggegeven wordt door haar vader. Dan is het simpel: dan kan het gewoon niet van tevoren. 🙂

Allebei

Tenslotte is er nog een derde mogelijkheid: plan gewoon twee momenten in! Een korte shoot op weg naar de trouwlocatie van tevoren en een korte shoot ergens na de ceremonie, op de trouwlocatie zelf. Wat je ook doet: het is jullie dag en alles is prima!

planning van je bruiloft

planning van je bruiloft

Tip 6: hoe lang plan je in voor de fotoshoot?

Ik heb als fotograaf als vuistregel: het kan in een half uur maar dan ben ik wel een beetje zenuwachtig. Een uur is prima. En anderhalf uur is lekker maar soms gewoon te lang. Ik heb het dan over pure fototijd, niet over reistijd of nog een stukje lopen van de auto naar de echte locatie. Door de jaren heen merk ik dat ik steeds sneller werk tijdens de shoot. Hoe sneller we fotograferen, hoe meer we de energie vasthouden en echt lekkere, oprechte foto’s maken. Maar dat vereist natuurlijk wel flink wat ervaring van je fotograaf, die moet durven vertrouwen op de opgebouwde skills.

planning van je bruiloft

plan je bruiloft

Tip 7: felicitaties

Hoe vaak ik niet hoor: ‘wij willen echt geen rij!’. En toch ontstaat die negen van de tien keer. Als je het echt niet wil, communiceer hier dan duidelijk over van tevoren of maak gebruik van een spelletje. Zo heb ik wel eens een bruidspaar gezien dat iedere gast een bloem om de pols bond als ze met hen hadden gekletst. Maar bedenk in ieder geval dat feliciteren tijd kost. Je staat al snel een minuutje te kletsen. En dat is echt niet lang. Een knuffel en gelukwens, even je ring bekijken, vragen naar de huwelijksreis of je outfit bewonderen en je bent weer een paar minuten verder. Helemaal leuk! Maar met dertig stellen is dat al snel een uur. Hou hiermee dus rekening in de planning van je bruiloft.

plan je huwelijk

plan je huwelijk

plan je huwelijk

Tip 8: groepsfoto’s

Niet iedereen kiest ervoor om groepsfoto’s met familie en vrienden te maken. Toch is het vaak achteraf wel leuk om ze te hebben! Ik adviseer altijd om in ieder geval een foto te maken van de hele groep. En meestal volgen er dan vanzelf wat foto’s met ouders, broers of zussen, getuigen en de vriendengroep. Het kan enorm helpen om van tevoren een lijstje te maken met de combinaties die je in ieder geval graag op de foto wilt. Ik als fotograaf hoef dat lijstje niet te hebben. Als er maar iemand is die me op het moment van fotograferen helpt bij het bij elkaar roepen van de groepjes en het afvinken van het lijstje.

Voor iedere combinatie reken ik gemiddeld anderhalve minuut. Bij tien combinaties ben je dus al een kwartier bezig! Goede reden om een efficiënt lijstje te maken. 😉 De bruid alleen met haar ouders, en samen met de bruidegom en datzelfde ook met de ouders van de bruidegom zijn al vier combinaties. Dat kun je ook ondervangen door één foto te maken van het bruidspaar met beide ouders. Bijvoorbeeld.

plan je huwelijk

bruiloft plannen

bruiloft plannen

Tip 9: oh jee, uitlopende speeches

Negen van de tien keer wordt er op een bruiloft wel gespeecht of iets verteld bij een slideshow. Zeven van de tien keer wil de laptop niet met de beamer praten of doet de beamer het wel maar is het geluid veel te zacht. Ome Henk zéi dat het drie minuten was, maar hij heeft de drie uitgetypte A4’tjes niet thuis een keer getimed. En je vader heeft gewoon een kort briefje met steekwoorden, maar verliest zich op het moment zelf enorm in het verhaal dat bij elk steekwoord hoort. Dus dat duurt ook wat langer dan de geplande vijf minuten.

Superlief al die mooie woorden en lieve verhalen! Maar in de keuken ontstaat soms lichte paniek als het voorgerecht staat te verpieteren onder de warmtelamp, of het toetje is zachtjes aan het smelten. Kortom: ook iets om rekening mee te houden in de planning van je bruiloft. En wil je dat zelf niet doen omdat de verrassing er dan af is? Laat je ceremoniemeester dit dan doen en goed doorvragen naar de precieze tijdsduur!

Oh en dan nog tip 9a: wat ik al een paar keer heb gezien op internationale bruiloften zijn geen speeches maar toostkwartiertjes. Wie dat wil staat op zo’n moment spontaan op en roept waarom ie graag op dit bruidspaar wil toosten, wat hij ze wenst of waarom hij ze zo waardeert. Omdat het uit de losse pols komt is het vaak recht uit het hart en door de korte tijd ‘moet’ je haast wel meteen tot de kern komen. Ik heb al vaker gezien dat zoiets eindigt in heel veel energie, gelach en tranen!

bruiloft plannen

bruiloft plannen

bruiloft plannen

Tip 10: tot slot, laat het lossss….

Je hebt alles geregeld, je hebt overal aan gedacht, de planning van je bruiloft is rond en tot in de puntjes doordacht. En dan komt de grote dag. En er gaan áltijd dingen anders. Het weer doet stom. Een leverancier komt op het laatste nippertje. Er is opeens een file onderweg. En je gasten blijken allemaal mensen, die je niet altijd kunt sturen en bij wie dingen gebeuren.

Bedenk dan: de grote lijn staat, de meeste details ook. En niemand weet dat je eigenlijk had bedacht dat er een ander muziekje zou zijn, of een lila in plaats van roze taart, of… Maar jullie zijn er, alle mensen die je lief hebt zijn er en jullie gaan trouwen vandaag! En dat is toch het allerbelangrijkste!

hoera getrouwd

Gaan jullie ook trouwen en ben je op zoek naar een ervaren fotograaf? Neem contact met me op voor een kennismakingsgesprek!Willen jullie ook graag dat ik jullie bruiloft kom vastleggen?

Ik kom graag bij jullie op bezoek om alles over jullie plannen en wensen te horen!


Willen jullie weten wat er met jullie budget mogelijk is?

Er zijn allerlei mogelijkheden met de verschillende paketten, met diverse uitbreidingsopties.Heb je een vraag?