Kennismaking

Kennismaking in tijden van social distancing… lastig! In de afgelopen weken heb ik een paar gesprekken ter kennismaking gevoerd via videobellen. En dat lukt op zich prima. Maar toch…

Goede klik

Voor mijn bruidsfotografie vind ik een persoonlijke klik enorm belangrijk. Niemand heeft er iets aan als je in de rode vlekken schiet als je mij ziet. 😉 Of zoals ik altijd zeg: ik hoef echt niet met al mijn bruidsparen op vakantie te kunnen. Maar lekker kunnen kletsen zodat je je ook echt op je gemak voelt, moet er wel in zitten. In mijn werkwijze begint het contact met een bruidspaar dan ook met een goede kennismaking.

kennismaking

kennismaking

In de studio

Toen ik nog een studio had, nodigde ik mensen daar uit. Ik had daar een aparte ruimte die ik mijn bruidskamertje noemde. Daar hingen veel grote foto’s, er lagen stapels albums en er was goeie koffie. Als er een bruidspaar kwam voor een kennismaking, zorgde ik voor verse bloemen en ik stak de kaarsjes aan. Tot ik de (antikraak) studio na zes jaar moest verlaten.

Op bezoek

Ik besloot bij mensen op bezoek te gaan. Bij mij thuis kun je ’s avonds en in het weekend heel slecht parkeren en ik heb katten. Daar is ook niet iedereen dol op. Het effect op de gesprekken was groot!

kennismaking

Steeds een verrassing

Het bleek een feest om steeds opnieuw bij onbekende mensen op bezoek te gaan en geen idee te hebben wat je zult aantreffen. Bij de een zijn de kinderen nog wakker zodat ik daar meteen even mee kan kletsen. Bij de ander lopen honden of katten rond (en ik vind ze allemaal even leuk!). Er hangen foto’s aan de muur van Afrika zodat we meteen een gespreksonderwerp hebben. Ik kom in verbouwde scholen, nieuwbouwhuizen, schattige appartementjes en toffe grachtenpanden. Ik veroorzaak paniek omdat ik om suiker in mijn koffie vraag. Of we kletsen direct honderduit omdat ik om de hoek blijk te hebben gewoond.

Kortom: het ijs is meteen gebroken. En ik merk dat ik zo sneller een connectie kan maken met het bruidspaar dat ik wellicht ga fotograferen.

kennismaking

kennismaking

Viavia

Soms ken ik een bruidspaar al omdat ik bijvoorbeeld een zus of een vriendin heb gefotografeerd, zoals bij deze voorbeeldbruiloften. En uit een bruiloft volgen soms ook weer andere opdrachten zoals een babyshoot of familiefotografie.

Verdere kennismaking

Zitten we eenmaal met koffie, thee of een watertje aan tafel, dan vind ik het leuk om nog iets meer te horen over een stel. Wie zijn jullie? Wat doen jullie, hoe kennen jullie elkaar? Wat vinden jullie belangrijk in het leven? Het geeft zoveel informatie die ik kan gebruiken op een bruiloft! Want hoe beter ik jullie begrijp, hoe beter ik jullie kan fotograferen.

kennismaking

Doorvragen

En dat betekent ook dat ik soms verder doorvraag. Over familie en familierelaties. Over een eerder huwelijk en de kinderen die daaruit ook op de bruiloft zullen zijn: hoe is dat voor hen? Over de mensen die er niet meer bij kunnen zijn en of jullie daar aandacht aan willen geven. Hoe meer ik weet, hoe meer ik jullie op de dag zelf kan invoelen. Natuurlijk ben ik van oorsprong psycholoog dus dat zal zeker meespelen bij deze persoonlijke aanpak. En het wordt heus geen therapie. 😉 Maar ik wil wel graag kunnen inspelen op die kleine momentjes die ik anders misschien als onbelangrijk zou beschouwen.

Al pratend hoor ik de gaafste verhalen. En het komt regelmatig voor dat ik even in tranen schiet bij het verhaal van het huwelijksaanzoek. Maar wat ik vooral ook uit deze kennismakingsgesprekken leer is dat iedereen zijn verhaal heeft en dat ieder verhaal bijzonder is als je echt goed luistert. Natuurlijk vertel ik zelf ook het een en ander. Over wie ik zelf ben en wat mij drijft als ik fotografeer. En voorbeeldverhalen genoeg van eerdere bruiloften (zo’n 350 inmiddels!) die kunnen helpen bij jullie eigen planning of ideeën.

kennismaking

Ideeën, wensen en tarieven

En pas als we op dit punt zijn in het gesprek, vraag ik naar de planning van de dag zelf, de ideeën en de wensen. En gaan we foto’s kijken. Vaak kan ik dan al wel inschatten wat zal aanspreken en wat niet. Aan het einde praten we dan ook nog even over geld. Want ja, dat hoort er ook bij natuurlijk. Jullie willen weten wat het je gaat kosten en ik wil weten wat het me gaat opleveren. Maar voel ik onvoldoende klik, of denk ik dat ik niet de beste fotograaf voor jullie ben? Dan zal ik dat ook zeker zeggen! Ongemerkt zijn we tegen deze tijd vaak al zo’n twee uur verder. Maar die tijd investeer ik dus graag!

kennismaking

kennismaking

Videobellen of persoonlijk

Tijdens deze corona-tijd doe ik dit allemaal via videobellen. Maar ja, ik kan jullie woonkamer niet rondkijken om te zien waar jullie van houden of waar jullie geweest zijn. Van de kat zie ik soms alleen een plotselinge staart. En albums kijken is ook lastig via de computer. Het kan. En in deze tijd is omdenken een prima oplossing. Maar ik kan niet wachten tot ik binnenkort weer een adres intik op Google Streetview om te zien waar ik ongeveer moet zijn die avond. Op de bel druk en met enige spanning wacht wie er de deur gaat open doen. En gewoon, lekker de tijd kan nemen om jullie echt een beetje te leren kennen!

kennismaking
kennismaking

Gaan jullie ook binnenkort trouwen en wil je graag een kennismaking met mij? Dat kan! Neem contact met me op en we maken snel een afspraak!

Willen jullie dat ik ook jullie bruiloft kom vastleggen?

Ik kom graag bij jullie op bezoek om alles over jullie plannen en wensen te horen!

Willen jullie weten wat er met jullie budget mogelijk is?

Er zijn allerlei mogelijkheden met de verschillende pakketten, met diverse uitbreidingsopties.

Heb je een vraag?