Bruidsfotografie Ardennen

Begin januari kreeg ik mail: of ik nog beschikbaar was op 6 juli, voor bruidsfotografie in de Ardennen, in een klein kasteeltje in Spa? Stuiterend zat ik achter mijn computer. Een kasteeltje! In Spa! En 6 juli is ook nog eens mijn verjaardag, dus dat moest wel geluk brengen. Kort erna ontmoette ik Eveline en Marc in hun gezellige huis in Amsterdam. (Met excuses voor een veel te lange blog en veel te veel foto’s, maar het is zo’n tof verhaal!)

Highschool sweethearts

Eveline en Marc kennen elkaar al heel lang. Ooit als stel begonnen in Brabant wonen ze nu al een poosje in Amsterdam vanwege studie en werk. Eveline zou kort voor de bruiloft pas afstuderen en dat beperkte natuurlijk wel enigszins in het budget. Die eerste avond zag ik al dat dat voor hen helemaal niet uitmaakte om toch een geweldige bruiloft te kunnen hebben. Wat een creativiteit zag ik bij hen om met minder geld toch een geweldige bruiloft te kunnen regelen!

DIY

Dat budget was ook de reden dat Spa in beeld was gekomen. In Chateau de Balmoral kun je alles zelf regelen en dat waren Eveline en Marc dan ook van plan. Catering, aankleding, muziek, alles zou meekomen vanuit Nederland. En waar mogelijk zouden ze het zelfs zelf maken! Ik wilde de bruiloft heel graag doen en zat duimendraaiend in de auto terug naar Den Haag toen ik al door ze werd gebeld. “We willen heel graag dat jij het doet!”. Hoera!!! Ik ging naar Spa!

De dag ervoor

Op 5 juli reed ik vast naar Spa, om op 300 meter afstand in een hotel te overnachten. Ik wilde goed uitgerust zijn voor een bruiloft waarvan ik vermoedde dat het wel eens een hele gave zou kunnen worden! Na een lekker (verjaardags)ontbijtje reed ik de volgende dag richting kasteel. Het was niet te missen waar ik moest zijn want het kleine zijpaadje aan de hoofdweg was gemarkeerd met een hele rits ballonnen. Op het grote terras was het al een drukte van belang. Tafels werden gedekt en versierd, de cateraar was bezig met de voorbereiding van het grote diner. En natuurlijk zat de mannelijke helft van de familie daartussen – nog in korte broek – heerlijk te genieten van het ochtendzonnetje.

Bruidssuite

In de bruidssuite trof ik de dames. En wat een geweldige locatie! Het kasteel is (deels) gerenoveerd en in de oude stijl opgeknapt en ingericht. In de bruidssuite viel prachtig licht naar binnen en het uitzicht vanaf het brede balkon over de vallei was echt adembenemend.

Het aankleden van de bruid gebeurt in Nederland toch meestal in een wat kleine slaapkamer, liefst met een lekker felgekleurd dekbed en dito gordijnen. Omdat er in een huis nu eenmaal geleefd wordt is het er vrijwel nooit echt helemaal mooi opgeruimd. Prima, het is zoals het is. Maar als fotograaf is het wel erg leuk om een keer die droomplaatjes te kunnen maken waar echt alles lijkt te kloppen. En ik kreeg steeds meer het idee dat dat vandaag wel eens zo zou kunnen zijn. Jippie!

Lekker in badjas

In de ruime badkamer was de uit Nederland gekomen visagiste bezig met de make up en kapsels van beide moeders, zus en schoonzus. Intussen kuierde Eveline in haar badjas rond, haar haren en make up al volledig in bruidsstijl. Iedereen wilde er natuurlijk perfect uitzien als Marc samen met hen beneden bij de trap zou staan om Eveline voor het eerst in haar bruidsjurk te zien.

Marc en Eveline werden er een beetje zenuwachtig van: wachten duurt dan lang! Mij gaf het ruim de tijd om allerlei details te fotograferen, de jurk op een mooie plek te hangen, bezig te gaan met de schoenen enzovoort. Intussen maakte  Eveline samen met haar zusje de ringen vast aan de brieven die ze voor elkaar geschreven hadden. Niets geen standaard ringenkussentje. In de kerk zouden ze de brieven aan elkaar geven – om op een stil moment te lezen – en zo de ringen uitwisselen. Alweer zo’n mooi detail!

Eerste ontmoeting

Het aankleden van Eveline was voor mij als bruidsfotograaf een waar feestje. Een ruime, rustige kamer, met prachtige kleuren en geweldig licht, moeder en zus al in vol ornaat, zelfs mét hoed en een meer dan prachtige bruid. En ja, ik kan dan extra genieten van de blik van zus naar zus, vol spanning, liefde en opwinding over deze grote dag. De liefdevolle handen van schoonmama die vol geduld alle knoopjes voorzichtig dicht haakten. En toen… was het eindelijk tijd om naar beneden te gaan! Onderaan de mooie trap stond Marc met om hem heen hun beide ouders en broers en zus voor een van de mooiste momenten van de dag. En nee, ik heb het zelf ook niet droog gehouden.

Fotoshoot

Toen beide outfits uitgebreid bewonderd waren en alle tranen weer gedroogd gingen we in en rond het kasteel op pad om foto’s te maken. Eveline en Marc hadden beneden in de tuin allerlei moeite gedaan om een eigen photobooth in te richten waar de gasten ’s avonds grappige foto’s van elkaar konden maken. Er waren wegwijzers door hen gemaakt en echt aan alles was gedacht. Het zag er geweldig uit en dat benutten we natuurlijk bij de fotoshoot. Intussen arriveerde ook Isabelle, de videograaf, die vanaf dat moment op een hele prettige manier ook alles op film zou vastleggen.

Gave auto!

Als verrassing voor Eveline had Marc de supergave auto van zijn oom geregeld om mee naar de kerk te rijden. Ik moest even grinniken om het gespannen bekkie waarmee hij even later daarin kwam aanrijden, maar de reactie van Eveline was fantastisch. En terecht ook want niet alleen was de oude Porsche prachtig versierd, op de zijkanten stonden ook heel sjiek hun namen, mét alvast de nieuwe achternaam van Eveline!

Mooie kerkdienst in het Vlaams

Intussen werden in de verschillende hotels in de omgeving de gasten opgehaald met een bus om naar de kerk te gaan. En oh wat hou ik van bruiloften met de mannen allemaal strak in het pak en de dames in vrolijke sjieke jurkjes en op hakken die respect afdwingen.

De kerkdienst verliep heel gemoedelijk, met een paar bijzondere momenten erin. Mooi om te zien hoe Marc het even te kwaad kreeg bij het jawoord. Hij stond daar overduidelijk met volle overgave en heel zijn hart, mooi!

All you need is love

Volgens de liturgie zou als laatste All You Need Is Love gedraaid worden, maar in plaats daarvan hadden de families een verrassing bedacht. Marc’s moeder zingt in een koor en samen met een oom stond ze op en begon zij zélf te zingen. En hoe verder het lied kwam, hoe meer mensen opstonden en invielen tot uiteindelijk de hele kerk overeind stond en luidkeels zong met een geweldige akoestiek. Kippenvel!

“De foto’s van onze bruiloft in Spa (België) zijn werkelijk onvergetelijk geworden.”

Eenmaal buiten bleken de Belgen de oeroude traditie van het rijst gooien nog niet, zoals in Nederland, vanwege schoonmaakredenen om zeep te hebben geholpen. Er werd flink gegooid! Leuk leuk leuk! En uitgezwaaid door alle gasten vertrok de Porsche terug naar het kasteel, een lawaai van stuiterende blikjes achterlatend.

Borrel en taart

Aangekomen bij het kasteel waren er cocktails, felicitaties en natuurlijk champagne. En toen was het tijd voor de bruidstaart. Een hele stijlvolle, volledig in het wit, met in plaats van een bruidspaar een grappig slingertje bovenaan! Het was inmiddels best warm geworden en op het terras, met fantastisch uitzicht, stond iedereen lekker te kletsen en een drankje te doen. Het leuke van zo’n bruiloft in het buitenland is natuurlijk dat iedereen er gewoon lekker de hele dag bij is. Geen heen en weer gerij of gasten die moeten vertrekken omdat er gegeten moet worden. Het maakte de dag van Eveline en Marc extra relaxed.

Geweldig diner

Het diner vond vervolgens plaats op het zijterras, tegen een achtergrond van bomen. Onvoorstelbaar dat álles hiervoor mee was gekomen uit Nederland. Tafels, stoelen, servies en bestek, versiering, verlichting, maar ook een enorme barbecue en alle drank en hapjes. Wat een organisatie! En het zag er echt tiptop uit. Tijdens het eten vonden allerlei toespraken plaats en ook die gingen af en toe gepaard met de nodige tranen. Maar als je in zo’n setting, met zoveel gasten, openlijk je ouders gaat bedanken voor een fijne jeugd en je schoonouders voor hun welkom in hun familie, tja, dan kun je iedereen natuurlijk opvegen. Alweer mooi!

Avondshoot

Tussen twee gerechten in ontvoerde ik Eveline en Marc nog even naar het balkon van hun suite. De ondergaande zon gaf nu echt prachtig licht! En met de ontspanning nu de ceremonie voorbij was (en een paar wijntjes  natuurlijk) leverde dat hele fijne plaatjes op.

Nu stond er nog één grote wens op mijn lijstje: de openingsdans op het terras-met-uitzicht! Alles liep een beetje uit en mijn uren zaten er eigenlijk allang op maar het voelde niet compleet om die niet te fotograferen. En ondanks het feit dat het dessert nog niet was geserveerd besloot mijn geweldige bruidspaar om het dan maar gewoon te doen: hup, sluier af en dansen maar! En oh wat was ik blij dat ik daar nog voor gebleven was. Wat een dans, wat een geweldige omgeving en locatie, licht, gasten, alles klopte! Zo was de dag echt compleet.

En terwijl achter me de muziek door de vallei schalde, reed ik vol adrenaline en zo hyper als een konijn in het donker terug naar Nederland. Wát een bruiloft, wát een bruidspaar, wát een dag!!! Lieve Eveline en Marc, als de rest van jullie leven ook maar een fractie wordt van deze dag, dan komt het helemaal goed met jullie. Geniet van elkaar!

Gaan jullie ook trouwen, in Nederland of het buitenland? Ik ben heel graag jullie fotograaf! Bel, mail of app me en we gaan snel kennismaken.

 

bruidsfotografie Ardennen
bruidsfotografie Ardennen
bruidsfotografie Ardennen
bruidsfotografie Ardennen
bruidsfotografie Ardennen
bruidsfotografie Ardennen
bruidsfotografie Ardennen
bruidsfotografie Ardennen
bruidsfotografie Ardennen
bruidsfotografie Ardennen
bruidsfotografie Ardennen
bruidsfotografie Ardennen
bruidsfotografie Ardennen
bruidsfotografie Ardennen
bruidsfotografie Ardennen
bruidsfotografie Ardennen
bruidsfotografie Ardennen
bruidsfotografie Ardennen
bruidsfotografie Ardennen
bruidsfotografie Ardennen
bruidsfotografie Ardennen
bruidsfotografie Ardennen
bruidsfotografie Ardennen
bruidsfotografie Ardennen
bruidsfotografie Ardennen
bruidsfotografie Ardennen
bruidsfotografie Ardennen
bruidsfotografie Ardennen
bruidsfotografie Ardennen
bruidsfotografie Ardennen
bruidsfotografie Ardennen
bruidsfotografie Ardennen
bruidsfotografie Ardennen
bruidsfotografie Ardennen
bruidsfotografie Ardennen
bruidsfotografie Ardennen
bruidsfotografie Ardennen
bruidsfotografie Ardennen
bruidsfotografie Ardennen
bruidsfotografie Ardennen
bruidsfotografie Ardennen
bruidsfotografie Ardennen
bruidsfotografie Ardennen
bruidsfotografie Ardennen

Willen jullie dat ik ook jullie bruiloft kom vastleggen?

Ik kom graag bij jullie op bezoek om alles over jullie plannen en wensen te horen!

Willen jullie weten wat er met jullie budget mogelijk is?

Er zijn allerlei mogelijkheden met de verschillende pakketten, met diverse uitbreidingsopties.

Heb je een vraag?